Blog

  |   Nieuws
somber? 20 onverwachtse tips

Somber? 20 onverwachte tips om lekkerder in je vel te zitten

Voel je je somber? Als je niet lekker in je vel zit, kun je in therapie gaan. Maar wat kun je daarnaast doen om mentaal op te knappen? Tádá, wij presenteren je twintig onverwachtse tips om je humeur een positieve slinger te geven. Bye bye grijze wolken, hallo positieve flow!

1. Train je geluk als je je somber voelt

Geluk kun je trainen, zegt schrijver Wouter de Jong. In zijn boek Mindgym lees je dat geluk voor 50 procent afhangt van je genen, voor 40 procent van je mindset en voor 10 procent van omstandigheden. Je kunt dus maar liefst 40 procent van je geluk opkrikken door te werken aan je mindset. Doei somber gevoel!

2. Stop met denken, start met DOEN

Zit je opgesloten in je hoofd door het piekeren? Ga dingen dóén. Stap de deur uit, ook als je je somber voelt. Sinds corona zijn we massaal gaan wandelen. Mooi! Wandelen heeft namelijk een positieve invloed op je humeur.

3. Besef dat je niet de enige bent die zich somber voelt

Heb je last van een psychische aandoening, zoals een paniekstoornis, borderline, depressie of iets anders? Realiseer je dat je niet de enige bent. Bijna de helft van Nederland (43,5 procent) krijgt te maken met een psychische aandoening, benoemt Anita Hubner in haar boek Vertel ik het wel of vertel ik het niet?

4. Nuchter aarden

Wanneer je somber bent, kan het helpen om te aarden. Hoe kun je beter aarden dan met je handen letterlijk in de aarde te voelen? Creëer je eigen (winter)moestuin, maak een kruidentuin in je keuken of koop een paar nieuwe kamerplanten die je met liefde verzorgt.

5. De kracht van warm water

Uit een Duits onderzoek blijkt dat geregeld badderen zorgt voor minder depressieve klachten. De temperatuurschommelingen bij depressieve personen zijn meer afgevlakt. Warm water wakkert je innerlijke thermostaat weer aan. Neem daarom eens een hete douche of ontspannend bad wanneer je je somber voelt.

6. Van resultaat naar proces

De huidige prestatiemaatschappij zorgt er al snel voor dat we alleen maar kijken naar het resultaat, terwijl we het proces uit het oog verliezen. De oplossing? Zoek hobby’s en bezigheden waarbij je alleen procesmatig bezig bent, zoals puzzelen of tijdelijke kunst maken door te stoepkrijten.

7. Voor op je boekenplank

Lees of luister deze boeken ter inspiratie voor een vrolijker leven.
• Waarom perfectionisten zelden gelukkig zijn – Chantal van der Leest
• Steeds leuker – Jelle Hermus
• Happy life 365 – Kelly Weekers
• De edele kunst van not giving a f*ck – Mark Manson

8. Somber? Sport je blij

Regelmatig bewegen vermindert de kans op psychische klachten, zoals depressiviteit en angstgevoelens. Er zijn verschillende meningen over welke sport nu het best werkt tegen psychische klachten. Want ons betreft is dat de sport die jij het leukst vindt. Die houd je namelijk het langst vol.

9. Train je zelfcompassiespier

Zelfcompassie helpt wanneer je je somber voelt. Train je ‘zelfcompassiespier’ door een brief naar jezelf te schrijven alsof jij een persoon bent die compassie voor jou voelt, zoals je zus, beste vriend(in) of moeder. Wat voor advies zou je jezelf willen geven? De edelsteen rozenkwarts schijnt je te kunnen ondersteunen in de ontwikkeling van je zelfliefde.

10. Kwetsbaarheid als kracht

Wie zich somber voelt, ervaart soms eenzaamheid en gebrek aan verbinding met zijn omgeving. Wat is het middel voor verbinding? Kwetsbaarheid, volgens schrijver Brené Brown. “Kwetsbaarheid is iets geven, terwijl je niet weet wat je ervoor terugkrijgt”, beschrijft Brown in haar boek De kracht van kwetsbaarheid. Stel je eens wat vaker kwetsbaar op door een nieuwe kennis mee uit eten te vragen, op een podium te staan of iemand een compliment te geven.

11. Sta stil!

“Als je leven niet in balans is, kun je ziek worden”, zegt arts klassieke homeopathie Metta Hofstra. “Homeopathie vraagt je waarom je nou juist op dít punt in je leven klachten hebt gekregen: is jouw evenwicht verstoord? Ga eens na: bevalt je werk, hoe zijn je sociale contacten? Krijg je genoeg slaap en ontspanning? Is je voeding volwaardig? Wat kun je doen om stabiel te worden en je minder somber te voelen? Maak de balans eens op door stil te staan bij hoe je leven er op dit moment uitziet.”

12. Word de nieuwe Picasso

Je innerlijke belevingswereld kun je eindeloos analyseren in je hoofd. Stop met malen en start met uiten. Breng je gedachten en gevoelens tot leven door ze op te schrijven, uit te tekenen of uit te spreken. Maak een zelfportret waarbij je kleuren, vlakken en vormen gebruikt om te uiten hoe je je op dit moment voelt. Niet zo creatief? Uit je gevoelens door ze op te schrijven in een dagboek, of bel een vriend(in) op.

13. YouTubers voor een vrolijke work-out:

Schud de grauwsluier van jezelf af door te bewegen. Geen zin? Verstand op nul zetten en gewoon beginnen!

14. Van deze podcasts word je blij

Vrolijk jezelf op met deze podcasts:

  • Gezond Tussendoortje: laat je inspireren tot een gelukkige en gezonde leefstijl met de podcast van gezondNU.
  • Geluk is een keuze: tips, tricks, motivatie en inspiratie voor hoe je een gelukkig leven leidt.
  • Mindful Minuut: elke dag een andere aflevering om je mindfulnessbeoefening te verrijken.

15. Vind jouw persoonlijke bestemming

Arts klassieke homeopathie Metta Hofstra: “Als je ‘helemaal in je element bent’, betekent dat zoiets als lekker in je vel zitten en precies het leven leiden wat bij je past. Het is daarom van belang je eigen plek te vinden. Wat past bij jou? Om die zoektocht te starten raad ik het boek Vind je element van Ken Robinson aan.”

16. Dank je wel

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die vaker dankbaar zijn, gelukkiger zijn en minder kans hebben om zich somber te voelen. Dankbaar zijn kun je leren. Gebruik bijvoorbeeld de gratis app Morning! (Engels) of houd zelf een dankbaarheidsdagboek bij waarin je bijvoorbeeld elke dag drie dingen noteert waar je dankbaar voor bent.

17. Zet essentiële oliën in

Tijd voor een moodswing? Kies de juiste essentiële olie voor het juiste moment om je minder somber te voelen.

Kom tot rust met:

  • Lavendel
  • Ylangylang
  • Steranijs

Boost je energie met:

  • Pepermunt
  • Gember
  • Zwarte peper

Haal vrolijkheid in huis met:

  • Grapefruit
  • Kardemom
  • Vanille

18. Het belang van regelmaat

Een goede nachtrust is essentieel voor je geluksgevoel en om een somber gevoel tegen te gaan. “Om goed te kunnen slapen is het belangrijk om ritme te houden”, zegt hersenwetenschapper Erik Scherder in MAX Masterclass. Heb je minder ritme door het thuiswerken? De wetenschapper tipt om je oorspronkelijke reistijd te gebruiken om iedere ochtend even op de fiets te stappen. Zo creëer je je eigen dagelijkse routine. Plus: je start de dag met frisse energie door te bewegen.

19. Je dagelijkse portie goed gevoel op Instagram

Volg deze accounts voor inspiratie:

20. Eet je blij

Dymphina Jooren benoemt in haar boek Eet puur geluk voedingsmiddelen die de aanmaak van je gelukshormoon serotonine stimuleren en je zo minder somber te voelen. Dit zijn er een paar:

  • Peulvruchten, zoals tofu, sojabonen en kidneybonen
  • Noten en zaden, zoals zonnebloempitten, sesamzaad (tahin) en cashewnoten
  • Vlees en vis, zoals kip, kabeljauw en tonijn

(bron: GezondNU)