Vitamine D en corona
Was het eerst paracetamol dat niet aan te slepen was, nu richt half Nederland zich op een potje vitamine D. Volgens onderzoeken zou het slikken van deze vitamine de kans op het krijgen van het coronavirus verkleinen. Is dat zo?
Nu de ‘r’ al een tijdje in de maand zit, slikken veel Nederlanders netjes elke dag vitamine D. In eerste instantie omdat een kans op een tekort veel groter is in de herfst en winter, want: minder zonlicht. Voor wie dit nog niet doet, zou er nu nog een goede reden zijn om daarmee te starten: het zou de kans verkleinen op corona. Hoe zit dat precies?
1. Waar komt de link tussen het coronavirus en vitamine D vandaan?
De afgelopen maanden zijn er meerdere verkennende studies gedaan naar dit onderwerp. Zo vergeleken Britse onderzoekers de cijfers van de gemiddelde vitamine D-spiegel van inwoners uit twintig verschillende landen in Europa. Die cijfers werden weer gekoppeld aan het aantal mensen dat overleden is aan het coronavirus. Wat bleek? In de landen waar een vitamine D-tekort vaker voorkomt, was het aantal sterfgevallen ook hoger. Dit was met name terug te zien bij ouderen, wat volgens de onderzoekers de kwetsbaarste groep is. Bij ouderen komt een tekort aan vitamine D meteen het meest voor. Ook Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat in landen met veel sterfte mensen vaker een tekort hadden.
2. Helpt vitamine D tegen het coronavirus?
De reguliere wetenschap is er nog niet helemaal over uit en trekt nog geen harde conclusies. Toch riepen in het AD meerdere hoogleraren immunologie, wetenschappers en doktoren Nederlanders op om het te gaan slikken. Ook leefstijlarts Tamara de Weijer adviseert vitamine D om de kans op het krijgen van corona te verkleinen, laat ze ons weten. Als je voldoende binnenkrijgt, houd je je weerstand beter op peil en dat zorgt er automatisch voor dat je beter beschermt bent, stelt zij. Orthomoleculaire therapeuten delen die mening en zijn hoe dan ook voorstander van het gebruik van supplementen, waaronder vitamine D, in de strijd tegen het coronavirus. Het Voedingscentrum vindt dat er nog onvoldoende bewijs is. Er zijn namelijk ook studies die de positieve resultaten tegenspreken.
3. Wat is er bekend over vitamine D?
Volgens oudere en uitgebreide studies is er een verband tussen vitamine D en luchtweginfecties, en dat zijn nu net de klachten die bij het coronavirus ook kunnen ontstaan. De kans op een acute infectie kan volgens de onderzoeken afnemen als je dagelijks vitamine D slikt. Maar: dat geldt vooral voor mensen die van nature al sneller een tekort hebben, zoals ouderen. Omdat het advies om vitamine D in de wintermaanden te slikken er al is, kan het daarom geen kwaad om dit alsnog te gaan doen op advies van een arts. De vitamine is namelijk niet alleen belangrijk voor sterke botten en gezonde spieren, maar ondersteunt ook je immuunsysteem. Als je dan toch corona krijgt, zou vitamine D er zelfs voor kunnen zorgen dat je er minder ziek van wordt.
4. Kleven er nog nadelen aan het slikken ervan?
Ook daar zijn de meningen over verdeeld. Overdreven hoge doseringen kunnen ook in het geval van een supplement ongezond zijn. Zo vertelde voedingswetenschapper en epidemioloog Hanne van Ballegooijen eerder aan gezondNU dat het klakkeloos slikken van vitamine D nare gevolgen kan hebben. Ze adviseert daarom het pas te slikken als er echt een tekort is vastgesteld, tenzij je bij de risicogroepen behoort. “Vitamine D plas je in tegenstelling tot vitamine C niet uit bij een teveel, maar sla je op in je vetlagen.” Wat is dan een gezonde dosis? De adviezen lopen nogal uiteen. De gezondheidsraad adviseert 10 microgram per dag (en 20 als je zeventig jaar of ouder bent) te slikken, terwijl het advies in de alternatieve geneeskunde veel hoger ligt: tussen de 25 tot 75 microgram. Over wat de meeste gezonde dosis is, valt dus nog te twisten.
( bron: GezondNU)