Blog

  |   Nieuws

‘Hoe voorkom ik dat ik ga snaaien in de avond?’

Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over de verschillende gezondheidsonderwerpen. Deze week de vraag van Sigrid: ‘Hoe voorkom ik dat ik ga snaaien in de avond?’

Je kent het vast wel: die aanhoudende drang om te snaaien en te snoepen, vooral in de avond. Help! Wat kun je hiertegen doen?

Snaaigedrag

We vroegen het Eveline van de Waterlaat, dieetpsycholoog en auteur van het boek Nu afvallen en nooit meer aankomen: “Als je last hebt van snaaigedrag is het aan te raden om je snaaigedrag eens onder de loep te nemen en te kijken wat de oorzaak hiervan is. In de praktijk zie ik vier veel voorkomende oorzaken van snaaigedrag in de avond, te beginnen met emotioneel eetgedrag. Bij emotie-eten wil je een onaangename emotie dempen of verzachten met eten. In plaats van deze gevoelens te begrijpen en er iets mee te doen, kies je er (onbewust) voor om ze te omzeilen door te eten.”

Van gewoonte tot ongezonde leefstijl

Een andere oorzaak van snaaien in de avond is te weinig of ongezonde voeding eten overdag, legt Eveline uit. ”Wanneer je te weinig eet overdag gaat je lichaam dit in de avond compenseren. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor wanneer je op dieet bent of te strenge eetregels voor jezelf hanteert. Ook het eten van te veel snelle koolhydraten, oftewel suikers, kan ervoor zorgen dat je constant trek hebt. Gewoontes kunnen ook een reden zijn van ongewenst snaaigedrag. Je hebt dan door de jaren heen een connectie gelegd tussen ’s avonds op de bank zitten en iets lekkers eten. Zodra je de bank raakt, krijg je gelijk een signaaltje om je favoriete snack te pakken.”

Hormonale boosdoener

Tot slot kunnen hormonale schommelingen je behoefte aan lekker eten vergroten, bijvoorbeeld vlak voor of tijdens je menstruatie. Eveline zegt hierover: ”Houd eens een tijdje een eetdagboek bij en noteer niet alleen wat en wanneer je eet, maar vooral ook hoe jij je voelt en wat je gedachten voor, tijdens en na het eten zijn. Op deze manier kun je achterhalen wat de oorzaak van je snaaigedrag is. Dit is altijd de eerste stap. Als je dat weet kun je kijken wat de oplossing is en snaaigedrag beter leren voorkomen. En als je toch een keer sterk die behoefte voelt, geef er dan aan toe en geniet er bewust van.”

Tips

  • Tip bij emotie-eten: “Bij emotie-eten zit er een andere behoefte achter dan puur zin in eten. Dan denken we al snel aan heftige emoties, maar meestal is dat juist niet het geval. Verveling blijkt juist een van de meest voorkomende oorzaken van emotioneel eetgedrag te zijn. Zelfs als je het heel druk hebt, kan verveling ervoor zorgen dat je gaat emotie-eten. Bijvoorbeeld omdat je werk niet uitdagend genoeg is. Ook perfectionisme en een onrustig gevoel kunnen een trigger zijn voor emotioneel eetgedrag. Als je veel last hebt van emotie-eten dan is het aan te raden om hulp in te schakelen van een goede therapeut of coach.”
  • Tip bij te weinig of ongezond eten: “Onderzoek waarom je te weinig eet overdag. Neem je er geen tijd voor of ben je bang dat je aankomt, omdat je op dieet bent? Vervang snelle koolhydraten door eiwitrijke en vezelrijke producten. Eet kwark met vers fruit in plaats van vruchtenyoghurt en vervang een fruitkoek door een handje gemengde noten.”
  • Tip bij gewoonte gedrag: “Als je gewend bent om iets bij de tv te eten, vervang die zak chips dan door gezonde alternatieven, zoals een handje nootjes of snackgroenten met een dipsausje.”
  • Tip bij hormonale schommelingen: “Zet je menstruatie in je agenda. Op deze manier weet je waarom je gaat snoepen en snaaien en dat het ook weer overgaat.” tijdens en na het eten zijn. Op deze manier kun je achterhalen wat de oorzaak van je snaaigedrag is. Dit is altijd de eerste stap. Als je dat weet kun je kijken wat de oplossing is en snaaigedrag beter leren voorkomen. En als je toch een keer sterk die behoefte voelt, geef er dan aan toe en geniet er bewust van.”

(bron: GEzondNu)