Blog

Mag je yoghurt eten als je lactose-intolerant bent?

  |   Nieuws

Vrouw zit op aanrecht yoghurt te eten

Getty Images

Wat kan ik eten bij lactose-intolerantie? Kun je bijvoorbeeld yoghurt eten als je lactose-intolerant bent? Expert Pascalle Stijger van het Voedingscentrum geeft antwoord.

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

Lactose is een suiker die in melk- en melkproducten voorkomt. Daarom wordt lactose ook wel melksuiker genoemd. Sommige mensen kunnen lactose niet goed verteren. Dit komt doordat het lichaam te weinig lactase aanmaakt, wat nodig is voor de vertering van lactose. Hierdoor wordt niet alle lactose in de dunne darm opgenomen en komt de overgebleven lactose komt in de dikke darm terecht. Dit kan klachten veroorzaken als een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid, buikpijn, diarree en/of verstopping. Als je zulke klachten krijgt bij het nemen van de aanbevolen hoeveelheden melk(producten), dan is er sprake van lactose-intolerantie.

Wat kan je wel en niet nemen bij lactose-intolerantie?

In de meeste gevallen is het bij een lactose-intolerantie niet nodig om melk(producten) met lactose helemaal te vermijden. In melk(producten zitten veel goede voedingsstoffen, zoals calcium en vitamines. Bovendien heeft het nemen van melk(producten) gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op darmkanker. En eet je yoghurt, dan verklein je de kans op diabetes type 2.

Vanwege deze gezondheidsvoordelen is het advies om te onderzoeken hoeveel lactose je kunt binnenkrijgen zonder dat dit klachten geeft. Hoeveel dat precies is, verschilt per persoon. Wat de “juiste” hoeveelheid melk(producten) voor jou is, kun je het beste stap voor stap bepalen met hulp van een diëtiste.

En hoe zit het met yoghurt?

Bij zure melkproducten, zoals yoghurt en karnemelk, is een deel van de lactose omgezet in melkzuur. Dit proces heet fermentatie. Er zit in zure melkproducten daarom minder lactose dan bijvoorbeeld melk en vla. Bij een lactose-intolerantie kun je deze producten daarom vaak beter verdragen. Magere en halfvolle yoghurt en karnemelk staan in de Schijf van Vijf.

Zijn plantaardige zuivelalternatieven een goede optie?

Als je geen of minder melk(producten) moet gebruiken, dan kun je (een deel van) de voedingsstoffen die hierin zitten halen uit bepaalde verrijkte zuivelalternatieven. Deze zijn minder belastend voor het milieu dan melk(producten) en bevatten geen lactose. Denk aan soja- of erwtendrink of sojayoghurt verrijkt met calcium, vitamine B2 en vitamine B12. Deze producten kunnen bij lactose-intolerantie een aanvulling zijn op de hoeveelheid melk(producten) die je lichaam wel kan verdragen zonder klachten.

Hoe kan ik checken of er in een product lactose zit?

De gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum heeft de optie om producten op ingrediënten te checken. Zo kun je instellen dat er gecheckt wordt of er melk (inclusief lactose) in een product zit. De app geeft vervolgens bij het product dat je opzoekt of waarvan je de streepjescode scant, aan of er melk (inclusief lactose) in zit. Let wel op: er zijn producten, zoals harde kaas, die melk bevatten maar geen lactose.

(bron: Gezondheidsnieuws)