Blog

  |   Nieuws
Stress schildklier

Funest voor vrouwen: dit is het effect van stress op je schildklier

Te veel stress is voor niemand goed. Je gaat er slecht door slapen, concentreren wordt moeilijker en het vreet energie. Maar wist je dat stress ook een groot probleem vormt voor je schildklier? Vooral vrouwen moeten hier voor oppassen.

Om te weten waarom stress een probleem vormt voor je schildklier – en daarmee ook je gezondheid – is het handig om te weten wat de functie van de schildklier precies is. De schildklier produceert een hormoon en geeft dit hormoon af aan ons bloed. Dit hormoon zet voeding om in energie: de stofwisseling. Je hersenen produceren een hormoon dat ervoor zorgt dat de schildklier goed zijn werk kan doen. Als je schildklier te langzaam werkt, komt er te weinig schildklierhormoon in je bloed. Hierdoor maakt ons lichaam minder goed energie aan en werkt de stofwisseling trager. Voor je gezondheid heeft dat veel gevolgen. Vooral vrouwen hebben last van een trage schildklier, ook wel hypothyreoïdie genoemd. Het komt zelfs vijf keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.

Vermoeidheid en haaruitval

Een traagwerkende schildklier geeft veel klachten. De bekendste zijn het vaak koud hebben, vermoeidheid, aankomen in gewicht, last hebben van verstopping, haaruitval en een onregelmatige hartslag. De meeste schildklieraandoeningen zijn het gevolg van een auto-immuunziekte. Dat is een ziekte die ontstaat doordat het immuunsysteem in het lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen een deel van het eigen lichaam.

Stress legt schildklierwerking plat

Ook stress is één van de belangrijkste oorzaken van schildklierklachten. Waarom? Omdat stress het belangrijke werk van je schildklieren onderdrukt. We hebben het dan niet over gezonde stress voor spannende momenten in je leven, maar over langdurige stress. Je schildklier kan nu eenmaal niet goed functioneren, als continu stresshormonen als cortisol en adrenaline worden aangemaakt. Alle aandacht in je lichaam gaat dan naar het aanmaken van deze hormonen. Omdat deze stresshormonen worden aangemaakt in je bijnieren, worden ook die hier meestal de dupe van.

De rol van de bijnieren

Onze bijnieren zijn belangrijker dan je denkt, want als deze haperen door te veel stress, kunnen ook de hypothalamus en de hypofyse hun werk niet goed uitvoeren. Deze zijn verantwoordelijk voor het aansturen van je zenuwstelsel. En het wordt nog ingewikkelder, want de hypofyse is dus ook verantwoordelijk voor het aansturen van je schildklierhormonen. Al met al heeft stress dus een groot effect op heel veel organen, die beginnen bij een traagwerkende schildklier. Met klachten als hoofdpijn, extreme vermoeidheid en een schommelende bloedsuikerspiegel als gevolg. Naast je schildklier heeft stress nog meer onverwachte gevolgen op je lichaam.

3 anti-stress tips voor je schildklier

Als je schildklierproblemen hebt en veel stress ervaart, is het daarom belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Dat begint bij het achterhalen van de oorzaak. Als langdurige stress een grote weerslag heeft op je dagelijks leven, is het verstandig om hulp in te schakelen. Deze drie dingen kun je zelf doen om spanning om te zetten in ontspanning:

1. Zet magnesium op het menu
In stressvolle periodes raakt je magnesium-voorraad langzaam op, terwijl je deze juist dan zo hard nodig hebt. Magnesium is namelijk een belangrijk anti-stress mineraal. Magnesium komt vooral voor in donkere bladgroenten, zoals spinazie. Andere goede bronnen zijn: noten, zaden, rauwe cacao, avocado’s, bananen, gedroogde abrikozen, gedroogde vijgen, peulvruchten en schaal- en schelpdieren.

2. Ga de natuur in
Alleen al gewoon buiten zijn in de natuur werkt stressverlagend, blijkt uit onderzoek. Vaker een frisse neus halen is dus een goed idee. Als je dan ook nog eens een beetje beweegt, help je jouw lichaam extra te wapenen tegen stress. Ga dus vooral vaker wandelen in het bos of fietsen langs de weilanden.

3. Adem rustig
Gestreste mensen ademen vaak (onbewust) te snel. Ademhalingsoefeningen helpen om in weer in de ruststand te komen. Maak er een momentje van als de stress te veel wordt. Leg je handen op je buik, adem diep in door je neus en weer uit door je mond. Herhaal dit net zolang tot je ademhaling weer rustig is.

(bron: GezondNu)